Categories:

Via één van onze leden kregen wij het verhaal van Elin voorgelegd met de vraag of wij daar iets in konden betekenen. Elin heeft bij haar geboorte helaas zuurstofgebrek gehad met als gevolg Cerebrale Parese. Sommige spieren in haar lichaam blijven te gespannen en andere weer te ontspannen. Dat heeft gevolgen voor haar fijne motoriek en belemmerd haar in wat kleine vrolijke meisjes vooral moeten doen: buitenspelen, rennen, lol maken en genieten!

Er was een revolutionair pak beschikbaar wat Elin als proef enkele dagen had gebruikt en de resultaten waren zeer hoopvol. Zoals wel vaker gebeurd, gaven verzekeraars ‘niet thuis‘ en bleken potjes binnen de gemeente of andere instanties niet bedoeld voor voorzieningen waar nog minder ervaring mee was. Het ging om een aardig bedrag, een som die niet in het geldkistje van de MontVenToppers zat of zou passen, maar toch wilden we de uitdaging aan gaan.

Het plan werd om vanuit onze middelen met veel ‘tam-tam‘ een start voor een inzamelingsactie te geven en iedereen die we op welke manier dan ook konden bereiken te vragen om mee te doen. Wat er werd gedoneerd maakte niet uit: We zochten de laatste euro om het pak voor Elin werkelijkheid te laten worden. We vonden een partner in crime in de Steenbergse courant die van onze donatie een leuk stukje zouden plaatsen en andere regionale omroepen en blaadjes zou vragen ook aandacht te besteden aan de actie. Dat hebben we geweten………..

De Rabobank kon alle bijschrijvingen op onze rekening maar amper bijbenen, de centenventen van de MontVenToppers draaiden dag- en nachtdiensten om alles te registreren en de tussenstand te bewaken en half West-Brabant werd overspoeld met een ‘tikkie‘ waar men zelf het bedrag in mocht vullen. Twee anoniem blijvende weldoeners waar we op een feestje mee aan de praat raakten en we onze kans schoon zagen, gaven de inzameling een enorme boost!

Amper 3 weken later verrasten we moeder Denise en kleine Elin bij de uitgang van een zwembad in Halsteren. De hele familie was door ons getipt en aanwezig met slingers, glaasjes en champagne want er was wat te vieren. Elin wilde nog wel een cheque van die kale MontVenTopper en dus kreeg ze op schoot van Pierre opnieuw een cheque waar € 4000,= op stond: Genoeg voor de aanschaf van het eerste pak. Er dook een klein misverstand op, omdat de prijs in de offerte alleen gold als je in 1 bestelling meteen 2 pakken (omdat Elin groeit) aan zou schaffen. Dat werd op de fiets op weg terug naar huis meteen neer gemept omdat een aantal Toppers – in afwachting van de nog altijd lopende inzameling – uit eigen middelen het verschil voor zouden schieten. Mama Denise werd gebeld dat ze zich geen zorgen moest maken en de dag erna met het bedrijf in Noorwegen aan de slag kon om een bestelling te plaatsen.

Zolang hoefden we niet in spanning te zitten, want de Stichting Vuist tegen Kinderkanker uit Steenbergen had onze actie ook opgepikt en hoewel Elin gelukkig die ziekte niet heeft, vonden zij dat ze wat moesten doen voor hun stadsgenootje. We lieten de inzamelingsactie nog even doorlopen, want we hadden net weer een oproep gedaan waar opnieuw veel mensen gehoor aan gaven. Half juni gingen we voor de 3e keer op de fiets naar Steenbergen, waar Elin uit handen van Jan de Groot van de Stichting het op dat moment nog ontbrekende bedrag in ontvangst mocht nemen. Wat een actie, wat een succes, wat een hartverwarmende saamhorigheid. Volwassen mannen waren allemaal geraakt en stil om te zien hoe blij de ouders waren met dit resultaat. Om met de woorden van Denise te spreken: “Het bleef maar door mijn hoofd spoken dat we niet aan een pak konden komen komen, maar stel dat dit nu voor onze Elin DE oplossing is?”.

Wat fijn dat wij daar iets in mochten betekenen namens iedereen die de actie ook omarmde. En Elin……….. het pak WERKT voor haar. Haar ouders, familie en therapeuten zien allemaal duidelijke verbeteringen en dat geeft een gevoel van voldoening: Da wilde nie weten!

In overleg met de ouders van Elin, mogen we jullie het verschil laten zien in twee fimpjes. Het eerste filmpje dateert uit de zomer van 2019 toen we aanwezig mochten zijn bij één van haar fysiotherapie-behandelingen. Het tweede is van begin 2021 toen de kleine spring in het veld even de trampoline thuis onder handen nam:

Wauw Elin, wat ben jij goed bezig en wat zijn wij supertrots op jou!

Speciale dank aan:
Iedereen die meegeholpen en/of gedoneerd heeft, onze twee anonieme weldoeners, Stichting Vuist tegen Kinderkanker uit Steenbergen en iedereen bij de lokale media voor het zo breed delen van onze actie! Wij heten Toppers: Jullie zijn het!

 

Tags:

Comments are closed